29 iunie 2011

Muzeul Benzii Desenate

de pe 16 iunie am dat drumul Muzeului Benzii Desenate, un proiect pilot organizat impreuna cu MNAC si ICR pana in toamna. este foarte bine pana acum chiar daca mai avem de reglat mici detalii. va astept de miercuri pana duminica intre 10 si 18 la etajul 4 al MNAC iar maine in special, la prima dezbatere dintr-o serie de 4 - Caricatura si Banda desenata, cu Paul Stoica incepand cu ora 18.

22 iunie 2011

Le Salon du Livre des Balkans


Intre 25 si 26 iunie se desfasoara la Paris Le Salon du Livre des Balkans. Anul acesta Romanaia este invitata de onoare si tema generala a salonului este banda desenata. Salonul propune o invitatie de a descoperi banda desenata din Balcani. Peste 20 de autori isi vor prezenta activitatea si vor vorbi cu publicul in jurul temei "La BD dans les Balkans".
Deasemenea libraria salonului propune multe titluri din acesta parte a lumii. Dodo Nita si Alexandru Ciubotariu vor fi prezenti cu o prezentare duminica de la ora 13.
Totul are loc la Théâtre de la Grande Comédie, 40 rue de Clichy, 75009 si intrarea este libera si gratuita.

17 iunie 2011

Profil. Poveste. Personaj: Alexandru Ciubotariu

Degetele lui Ciubi aleargă pe hârtie, împreunate pe corpul creionului moale, albastru. Din vârful lui se frâng linii şi se ivesc cerculeţe, rânjesc danturi inegale şi se ivesc ţeste pătrate cu priviri nuştiucum. Personajele, arătările, capetele acestea mega se sprijină pe trupuşoare anemice, par că ies din tomberoane sau televizoare şi strănută a altfel. Se umplu de pistrui portocalii de highlighter bun şi capătă cute de piele din linere fine.
Pe pagini sau pe ziduri, Pisica Pătrată pune stăpânire în felul ei propriu. Nu dă buzna peste ochiul tău, ci se înşurubează ferm, ca o rudă plăcută venită într-o vizită lungă. Tacticos. Ăsta e cuvântul pe care îl căutam. În ciuda harababurii din aspectul ei, variat şi jucat la infinit, Pisica Pătrată e tacticoasă. Şi miniaturală, sticker lipit pe vreun oculus de clădire ruginit şi uitat, şi lăbărţată pe metri pătraţi de faleză. Pisica e clar pisică, fără doar şi poate. Da, bălţată ca o vacă, poate. Da, tâmpă ca Homer Simpson, de ce nu? Da, verzuie şi prelinsă ca un Flubber însufleţit, ştiu şi asta. Dar agilă şi deşteaptă, cum se urcă ea până în vârful blocurilor de pe Calea Griviţei şi cum îşi face culcuş acolo unde pereţii sunt mai urâţi, iar peisajul mai scorojit. O asemenea intuiţie e de aşteptat numai de la cineva care cade mereu în picioare.
Când nu hăpăie colţuri uitate de metropolă, Pisica hăpăie arhive. Aşa e ea, nesătulă. Scotoceşte pe unde numai ea ştie şi dă la iveală comori ascunse în benzi desenate, amintiri îngropate ale unor copii care n-au avut încotro şi s-au făcut oameni mari. Le inventariază, le sistematizează şi le dă mai departe, pentru că ea, Pisica, profund pre-adolescentă în sinea ei, ştie că e nevoie doar de un bobârnac de imagine pentru ca oamenii mari să zâmbească şi ei a copii. Din nou.
Se spune despre pisici că au şapte vieţi. Pisica noastră Pătrată are şapte ocupaţii. Concomitent. (Se) desenează pe pereţi, (se) ilustrează prin reviste şi vizualuri de evenimente, (se) inventează în mediu virtual, (se) dă la iveală colecţii vintage, (se) joacă în variante noi de poveşti vechi şi (se) propune, cel mai nou, un Muzeu al Benzii Desenate. Ubicuitatea ei benignă salvează Bucureştiul de morga unui oraş înţepenit în mimica de om mare. Caut-o. Uită-te după ea. Dă-i atenţie. E peste tot. Chiar şi când conduce degetele lui Ciubi pe coala de hârtie, împreunate pe corpul creionului moale, albastru. Pisica asta e ideală. No feeding, no fussing, no fur. Just fun.

TVR Cultural
duminică, 19 iunie 2011, 16:45 / joi, 23 iunie 2011, 23:30 / vineri, 24 iunie 2011, 10:00

PisicaPatrata in Arta



Uniunea Artiştilor Plastici din România în parteneriat cu Libraria Cǎrtureşti vǎ invitǎ la lansarea numǎrului 1/2011 al revistei ARTA vineri 17 iunie la ora 17 la libraria Cǎrturesti de pe bulevardul Magheru.
Tema numărului actual este arta în spaţiul public. Interfaţă între comunitate socială, urbanism şi politică, pe de o parte, şi proteica vizualitate contemporană, pe de altă parte, arta în spaţiul public a devenit un concept foarte prizat de artişti şi teoreticieni pe plan internaţional, dar şi o prezenţă vizibilă şi simptomatică sociologic şi cultural în oraşele româneşti.
Bineînţeles că PisicaPătrată nu putea lipsi dintr-un astfel de cuprins.

13 iunie 2011

Muzeul Benzii Desenate

În intervalul 16 iunie – 16 octombrie 2011 va putea fi vizitat, la București, Muzeul Benzii Desenate, un proiect pilot derulat de Institutul Cultural Român și Muzeul Național de Artă Contemporană cu sprijinul clusterului EUNIC în România, al Centrului Belgian de Bandă Desenată şi în parteneriat cu Asociaţia Bedefililor din România.
Muzeul va fi deschis la etajul 4 al MNAC şi va avea două spaţii expoziţionale, o mediatecă (bibliotecă şi spaţiu de proiecţie), o zonă destinată creaţiei şi atelierelor, precum și un spaţiu pentru dezbateri. O expoziţie permanentă de tezaur va cuprinde lucrări originale ilustrând istoria benzii desenate româneşti, iar patru expoziţii temporare vor fi dedicate lucrărilor contemporane. Vor fi organizate, de asemenea, o serie de conferinţe consacrate imaginilor din zone paralele cu arta BD (caricatură, animaţie, ilustraţie de carte), dezbateri cu participarea unor autori și editori, ateliere de creaţie, sesiuni de live drawing, lansări de carte, proiecţii de filme şi, nu în ultimul rând, concerte.
Deschiderea oficială va avea loc joi, 16 iunie, începând de la ora 19, când vor fi vernisate trei expoziții permanente: „Tezaur – Istoria benzii desenate româneşti”, „Salonul Internaţional al Benzii Desenate din România” (contribuţii ale unor mari autori străini care au fost în România de-a lungul timpului) și „Cum se face o bandă desenată”. În același cadru va avea loc vernisajul primei expoziții din Galeria MBD – „Webcomics de Romania“ – și va fi lansat numărul 4 al revistei Comics. În continuare, de la ora 20.30, pe Terasa MNAC se vor face auziţi şi văzuţi Cycler (myspace.com/cycler) şi The Graphic Show – Sensor cu PisicaPătrată (myspace.com/sensorevolution).
Printre evenimentele internaţionale se numără proiecţii de filme oferite de Forumul Cultural Austriac şi de Centrul Ceh în luna iulie şi expoziţia artistului portughez Eugénio Silva, o propunere a Institutului Camões şi a Ambasadei Portugaliei în România, în septembrie; pe parcursul întregului muzeu, vizitatorii vor avea acces la o bibliotecă internaţională cu titluri selectate de Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Centrul Belgian de Bandă Desenată şi Centrul de Carte Germană. Toamna va aduce şi o serie de surprize pregătite de British Council. Programul detaliat va fi disponibil la adresa www.muzeulbd.ro, unde se pot face şi înscrierile la ateliere.
„Vom încerca pe parcursul unei perioade limitate de timp să arătam diversitatea şi bogăţia celei de a noua arte în România, să demonstrăm perenitatea acestei arte de-a lungul a 120 de ani, sub trei regimuri politice total diferite, fiecare cu caracteristicile sale, să evidenţiem legăturile dintre banda desenată şi caricatură, ilustrația de carte, desenul animat şi literatură, să punem în valoare creativitatea tinerilor artişti BD contemporani.“ – Alexandru Ciubotariu
Iniţiativa urmează Salonului European de Bandă Desenată organizat de EUNIC Bucureşti în 2010 şi prefaţează a doua ediţie a manifestării, care se va desfăşura în lunile octombrie–noiembrie 2011. Muzeu de artist, Muzeul Benzii Desenate constituie o continuare firească a expoziţiei şi volumului Istoria Benzii Desenate Românești, realizat de Alexandru Ciubotariu împreună cu Dodo Niță și publicat în toamna anului 2010, în contextul Salonului.

Intrarea este liberă.

06 iunie 2011

NAG 2011

noaptea de 10 iunie este noaptea alba a galeriilor. ATELIERUL DE PRODUCTIE
(Splaiul Unirii 160, Bucuresti) propune Instalatie deschisa cu mobilier pictat
artisti: Alexandru Ciubotariu (Pisica Patrata), Lucian Dedita, Matei Branea, Saddo, Aitch, Sinboy, Claudiu Cobilanschi, Andrei Fantana, Loreta Isac, Alexandra Maftei, Nicu Duta, Allan Dalla & Kero, Cage, Homeboy, Artpi, Last.
curatori: Andrei Argaetic, Razvan Lazareanu
iar ATELIERUL DE PRINT (str. Mavrogheni 10, Bucuresti ), Arta mai aproape de tine! 19:00 - 04:00 workshop/prezentare
artisti : Saddo, Noper, Aitch, Sinboy, Nicu Duta, Catalin L'artist, Pisica Patrata, Artpi, Buzu, Matei Branea.


01 iunie 2011

Expozitie la Constanta

15 ani de afişe – Alexandru Ciubotariu este titlul expozitiei care se va vernisa vineri, 3 iunie la Muzeul de Arta Constanta in cadrul Salonului International al Benzii Desenate.