30 octombrie 2011

Salonul European de Banda Desenata, editia a 2-a

Joi, 3 noiembrie 2011, la ora 18.30 la galeria Foto Anexa a Muzeului Național de Artă Contemporană (Calea Moșilor, nr. 62-68), debutează a 2-a ediţie a Salonului European de Bandă Desenată. O ediţie interesantă care pe lângă afişul propus de mine mai contribui cu două foarte importante expoziţii: Muzeul Benzii Desenate prezintă Semne şi Desemne, Nichita Stănescu/Sandu Florea(în formatul original), organizată de Institutul Cultural Român şi expoziţie personală-retrospectivă Livia Rusz, organizată de Centrul Cultural al Republicii Ungare şi Institutul Cultural Român. Programul mai spune că pe 9 noiembrie, de la ora 19:00 vom lansa catalogul Muzeului Benzii Desenate / Concluziile unui proiect de autor, cu Alexandru Ciubotariu și invitații săi.

23 octombrie 2011

Istoria benzii desenate româneşti expusă la Bruxelles

Centrul Belgian al Benzii Desenate din Bruxelles va găzdui începând din 26 octombrie 2011 până pe 20 mai 2012 expoziţia 77 de ani de bandă desenată românească, realizată în colaborare cu Institutul Cultural Român.
În dorinţa de a oferi o panoramă a istoriei genului în România şi de a dezvălui publicului din Belgia un filon de creativitate şi imaginaţie puţin cunoscut până acum, Alexandru Ciubotariu, unul dintre reprezentanţii de marcă ai tinerei generaţii de artişti BD, a făcut o selecţie de peste 50 ilustraţii şi planşe. Artiştii din expoziţie sunt: Ary Murnu, Ion Bărbulescu B’Arg, Titus Oradean, Marga Ştefănescu, Burschi, Zaharia Buzea, Livia Rusz, Nicu Russu, Vintilă Mihăescu, Ioan Mihăescu, Mircea Arapu, Valentin Tănase, Valentin Iordache, Nicolae Nobilescu, Radu Cătăniciu, Bogdan Prejoianu, Puiu Manu, Cristian Ciomu, Viorel Pîrligras, Valentin Cristescu, Radu Cletiu, Marian Mirescu, Călin Stoicănescu, Done Stan, Victor Trifan, Radu Marian, Şerban Andreescu, Walter Riess, Vali Ivan, Gabriel Rusu, Tudor Popa, Dan Petcan, Ionuţ Popescu, Lucian Amarii – Jup, Lucian Danilă, Roman Tolici, Adrian Barbu, Daniel Rizea, Matei Branea, Crişan Roşu, Sandu Florea, Alexandru Ciubotariu, Bogdan Petry, Dan Popescu, Veronica Solomon, Augustin Popescu, Victor Drujiniu, Mihai Grajdeanu, Gabriel Iacobini, Sorina Vasilescu. La vernisajul de la Bruxelles va fi prezent şi Dodo Niţă, preşedintele Asociaţei creatorilor de BD din România, şi coautor, împreună cu Alexandru Ciubotariu, al Istoriei benzii desenate româneşti 1891-2010 (Bucureşti, Editura Vellant, 2010).
Alexandru Ciubotariu declară : „Această expoziţie mi se pare încununarea supremă a eforturilor pe care le-am depus împreună cu Institutul Cultural Român în promovarea acestei superbe ramuri a graficii, prea multă vreme ignorată. Faptul că banda desenată românească este găzduită de cel mai prestigios muzeu european cu acest profil este o confirmare a valorii sale.”
Decizia Centrului Benzii Desenate din Bruxelles de a prezenta publicului belgian, prin tradiţie mare consumator de ficţiune desenată şi exigent cunoscător al genului, o expoziţie de bandă desenată românească confirmă succesul de care s-a bucurat în 2010 Salonul European al Benzii Desenate – organizat de EUNIC în România, cu sprijinul Institutului Cultural Român şi al Delegaţiei Wallonie-Bruxelles la Bucureşti.

20 octombrie 2011

MBD la final, dar...

Muzeul Benzii Desenate s-a închis dar revin cu veşti curând...

09 octombrie 2011

Banda desenata romanesca la NewYork Comic CON

ICR New York va prezenta în cadrul New York Comic Con între 13 şi 16 octombrie, un stand dedicat benzii desenate româneşti contemporane, care va lua forma unei instalaţii de prezentare a artiştilor contemporani şi va invita principalele publicaţii de profil şi o serie de artişti români. Voi participa alături de Sandu Florea, Matei Branea şi Milos Jovanovic, co-editorul Hardomics.

07 octombrie 2011

De la street art la muzeu. De vorbă cu Ciubi aka Pisica Pătrată

Fie că este Pisica Pătrată și semnează primul album de street art autohton sau e Alexandru Ciubotariu și creează impresionantul Muzeu al Benzii Desenate, inaugurat în luna iunie la Muzeul Național de Artă Contemporană, Ciubi este artistul momentului.

Ai trecut de la street art, un spațiu semilegal, la un cadru instituțional.
Muzeul BD trebuia făcut. Nu am urmărit să fiu istoric sau cercetător, e o pasiune uriașă pusă la lucru. Cu Pisica Pătrată, în schimb, am înlocuit suportul. Am început în 2005 cu stickere, apoi am conștientizat ce fac, m-am apucat să deformez diferite structuri din spațiul public. Erau preocupări necesare.
Erai printre primii...
Găseai spații goale pe-atunci. Acum sunt sufocate de Guerrilla Advertising. Dacă încerci să lipești ceva, în 20 de minute dispare. Înainte rezistau, aveau vizibilitate, deși mereu luptam cu publicitatea.
Cele mai recente lucrări ale Pisicii Pătrate se află pe Doamnei 3 și la Incubator 107. Dar în ultima vreme ești rar Pisica Pătrată.
Visul meu este să lucrez supradimensionat, într-un cadru legal.
Definește-te.
Îmi place mult să pictez. Dar ilustrația, grafica mică mă definesc cel mai bine.
Grafica mică, dar visul desenelor mari în oraș?
Foarte mari. Gigantice.
Iubești Bucureștiul?
Cu cât plec mai mult, cu atât mă simt mai bine aici. E o relație sinceră. Cel mai bine îmi e în București, deși mi-e dor de marea mea.
Ești nevoit să faci compromisuri?
La ilustrație și BD, finalitatea e importantă. BD de sertar există rar. Așa am crescut, îmi place să public, să fie totul în mii de exemplare. Lucrez cu edituri, fac ilustrație de presă, nu fac niciun compromis.
Pe 26 octombrie deschizi la Centrul Belgian al Benzii Desenate din Bruxelles „77 de ani de bandă desenată românească”. Ce urmează apoi?
Un proiect foarte important. O expoziție retrospectivă a artistei Livia Rusz la Salonul European de Bandă Desenată, în noiembrie, la București. E o mare artistă, un om minunat și m-a influențat mult în ceea ce fac.
Cum poate deveni Muzeul BD o structură permanentă?
Am plecat cu gândul că se va încheia pe 16 octombrie. Dar am fost copleșit de reacțiile și entuziasmul cu care a fost primit. Chiar dacă nu va mai exista ca spațiu fizic, vom continua să facem evenimente sub acest brand, care a fost în fine recunoscut ca muzeul celei de-a noua arte.

din noua revista bewhere care poate fi găsită la ghioşcuri.

concursul INSPIRED

A inceput concursul Inspired. Aflat la al cincilea an concurentii se pot inscrie in perioada 5 octombrie – 7 noiembrie 2011, la una sau mai multe dintre cele 9 sectiuni INSPIRED Architecture, Fashion Design. Photography, Dramaturgy, Illustration, Graphic Design, Interior Design, Product Design, Accessories. Anul acesta sunt in juriul de la sectiunea illustration.

01 octombrie 2011

Romania tara invitata la targul de carte de la Madrid


Despre participarea Romaniei ca ţară invitată la Târgul Internaţional de Carte LIBER 2011 din Madrid.