06 iulie 2015

Bucurestiul in banda desenata


A doua ediţie a Salonului BD – “Poveşti din Bucureşti în Benzi Desenate”, ediţia a II-a, va fi deschis în perioada 1 iulie – 31 august 2015, la Palatul Suţu, sediul Muzeului Municipiului Bucureşti. Conceptul acestui salon aparţine istoricului dr. Adrian Majuru şi autorului de benzi desenate Mihai I. Grăjdeanu, având ca invitaţi anul acesta proiectul Muzeul Benzii Desenate (Alexandru Ciubotariu) şi Asociaţia Muzeul Jucăriilor (ing. Cristian Dumitru).

De pe strada Popa-Nan sau Buzești până pe strada Traian, de la Gara de Nord la Aeroportul Internațional, de la Teatrul Național vechi și nou, de la balconul CC-ului până “la bulivar, birjar”, de la Casa Poporului până în Cișmigiu, de la Obor la Băneasa, din canale până pe dealul Cioplea, de la Inter la Capșa, de la Ateneu la Casa Scânteii, de la Universitate la Circ, de la Arcul de triumf la Pasajul Villacrose, de la postul Delea-Veche pe malul lacului Herăstrău, de pe Dâmbovița la CEC, din imaginar în real, din istorie în science-fiction, de la întemeiere și până în viitor, expoziția de față ne poartă într-o călătorie imaginară prin București cu ajutorul a 60 planșe de bandă desenată de la tot atâția artiști acoperind o perioadă a publicării lor de peste 125 de ani. Pe lângă scopul documentar și estetic, expoziția semnalează și o premieră. Este vorba de una din primele benzi desenate (neinventariate până acum), publicată în România în revista Tocila din anul 1890 sub semnătura artistului Constantin Jiquidi.

Artiști în expoziție: Constantin Jiquidi, I.S., P.K., Philips, Maftei Gradu, Ary Murnu, Pascal Rădulescu, Aurel Petrescu, Geo, Constantin Petorian, Ion Drugă, Gh. Stoian, Neagu Rădulescu, Marga Ștefănescu, Ion Popescu Gopo, Nell Cobar, Burschi Gruder, Aurel Buiculescu, Livia Rusz, Marin Iorda, Puiu Manu, Felicia Avram, Albin Stănescu, Teodor Bogoi, Vintilă Mihăescu, Ion Mihăescu, Sandu Florea, Ștefan Damo, Nicolae Nobilescu, Vasile Olac, Bogdan Prejoianu, Valentin Tănase, Viorel Pîrligras, Pompiliu Dumitrescu, Cristian Marcu, Tudor Popa, Marian Mirescu, Bogdan Petry, Walter Riess, Matei Branea, Alexandru Ciubotariu, Mihai I. Grăjdeanu, Remus Brezeanu, Vali Ivan, Ileana Surducan, Octav Ungureanu, Veronica Solomon, Ionuț Popescu, Alex Talambă, Radu Marian, Vlad Forsea, Adrian Barbu, Maria Surducan, Șerban Andreescu, Sorina Vasilescu, Cristian Dârstar, Toma Alexandru, Veniamin Chițu, Lucian Amarii JUP și invitat special: Mawil (Germania).
Curator: Alexandru Ciubotariu, coordonator al proiectului Muzeul Benzii Desenate
Mulțumiri: Dr. Adrian Majuru (director al Muzeului Municipiului București), Mihai I. Grăjdeanu, Mariana Gavrilă, Mădălina Corina Diaconu, Vlad Forsea. Vernisajul va avea loc în data de 7 iulie, ora 19:00.

01 iulie 2015

Trending Up: Super Contemporary Romanian Artists


Trending Up: Super Contemporary Romanian Artists
1 - 8 iulie 2015
Galeriile Artmark, Palatul Cesianu-Racoviță