26 iunie 2007

Quinzaine de la BD

La Quinzaine de la BD de Bruxelles 15iunie - 1iulie 2007

Inainte de a scrie cateva randuri despre "Quinzaine de la BD" as vrea sa se stie ca, banda desenata in Belgia este mai mult decat o forma de manifestare artistica, este o prezenta constanta in cotidianul belgian. Este prezenta in fiecare casa, in sufletul fiecarui belgian. Exista in Bruxelles chiar un muzeu dedicat acestei arte. In fiecare an apar in spatiu franco-belgian in jur de 4000 de albume de banda desenata. Sunt cateva zeci de edituri specializate doar pe banda desenata. Primele 5 avand cifre de afaceri impresionante.In acest peisaj are loc si salonul de banda desenata "Quinzaine de la BD" care, incercand sa satisfaca dorinta nemarginita a pasionatilor de a descoperi noi si noi forme de manifestare a benzii desenate, in fiecare an acest salon are ca invitat de onoare un oras "BD". Anul acesta a fost randul orasului meu drag, Constanta, de fapt a fost invitata Banda desenata romanesca. Cu expozitii extraordinar de profesional scenografiate la "Centrale Electrique" Muzeul de Arta Contemporana din Bruxelles, autorii Alexandru Ciubotariu si Mihai Panzaru PIM, au incercat sa ofere o imagine cat mai completa a BD-ului romanesc contemporan. Expozitiile celor doi au fost completate de prezenta autorilor la salon, dar si a lui Dodo Nita (presedintele Asociatiei de BD din Romania si director al saloanelor de bd din romania) care a facut o prezentare destul de ampla a peisajului BD din Romania. Lor li s-a alaturat spre sfarsit si Mircea Arapu, un roman stabilit de mult timp la Paris care lucreaza la celebra revista "Pif". Cele doua expozitii completate si de cea a lui Dodo Nita de la Maison des Cultures belgo-roumaines - "Romania in viziunea autorilor BD occidentali" - plus conferintele si intalnirile, prezentarile albumelor si dezbaterile, sper sa isi fi atins scopul, acela de a informa publicul pasionat de existenta benzii desenate in Romania.

"Cel mai mult au fost impresionati de puterea mea de a desena duplicitar. Usurinta cu care abordez doua stiluri de desen total opuse: cel comic si de copii si cel alternativ, underground." a declarat Alexandru Ciubotariu.

Fiind o manifestare care se desfasoara pe durata a 15 zile, activitatile salonului au fost un pic diluate(in comparatie cu alte saloane care dureaza 3 zile de obicei). Totusi, pe langa intalnirile cu autorii prezenti la salon care au dat dedicatii desenate pe albumele lor, a mai avut loc si un meci de improvizatii intre echipele tinerilor desenatori belgieni si echiapa Romaniei (care a constat in variate probe de spontaneitate desenata pe teme date), conferinta lui Dodo Nita la Maison des Cultures belgo-roumaines - Tintin in Romania, un tur al expozitiilor in prezenta primarului Breuxelelui si a excelentei sale ambasadorul Romaniei in Belgia, caricaturi ad-hoc facute de catre PIM si Gogu Neagoe celor prezenti la toate aceste manifestari, intalniri cu librari de banda desenata , cu editori, cu pasionati si copii, plus schimbul de expozitii care se va realiza la urmatorul salon de banda desenata din Romania unde, domnul Philippe Decloux (directorul salonului belgian) va veni cu cateva expozitii de banda desenata belgiana. Cred ca aceasta manifestare a confirmat inca odata prezenta benzii desenate romanesti pe scena BD din Europa. Chiar daca este de proportii reduse inca, banda romanesca a facut fata cu brio unui salon de banda desenata de o asemenea amploare tocmai in capitata BD europeana.



+ un interviu cu mine pe un site din belgia

Un comentariu:

Anonim spunea...

hello alex !

à bientôt sûrement - à la Brouette ou au Fontainas - et j'espère bientôt plein de chats carrés dans les rues de Bruxelles - miaouw, miaouw !