05 februarie 2008

Angoulême si Berberian

eu in viziunea lui Charles Berberian in anul 2000 (imaginea din numarul 8 al fanzinului AH,BD! intreaga colectie disponibila in format PDF la http://ahbd.syndicart.net/)
Cotidianul publica azi un articol despre festivalul international de banda desenata de la Angoulême. M-au intrebat si pe mine despre festival si despre Berberian, marele castigator de anul acesta, pe care l-am cunoscut la Craiova in 2000.
despre Berberian si Dupuy: Stilul celor doi pare a fi combinatia perfecta dintre mainstream si alternativ. Extrem de original, este puternic influentat, la inceput de asa numita” Ligne Claire” atat de draga in special Scolii belgiene de banda desenata. Apoi influntati de scola veche de ilustratie franceza in special cea de presa si cea de afis a anilor ’30 stilul se metamorfozeaza si devine un deschizator de drumuri pentru multi alti desenatori care vor fi influentati de lucrarile creatorilor celebrei serii ”Monsieur Jean”. Albumele celor doi te transpun foarte bine in spatiul francez surprinzand parca muzica, poezia si arta pariziana in doar cateva casete de banda desenata. Originalitatea si vizibilatatea pe piata franco-belgiana de banda desenata este problema acuta cu care se confrunta multi autori. Acest duo fantastic a reusit sa treaca cu succes acest test. Recunoasterea de la Angouleme a fost timid testata in 1999 cu premiul pentru cel mai bun album pentru “Monsieur Jean”. Ei sunt exemplul cel mai de succes de jucstapunere intre generatiile anilor 80 si noul val din 90 contribuind la infiintarea unor “label-uri” independente (la acea vreme) si foarte curajoase care au lansat multi artisti care abordau banda desenata foarte experimentala. Profesionisti desavarsiti, cu atentia indreptata spre detalii, care de cele mai multe ori fac diferenta, ei sunt pionierii povestilor desenate cu caracter intim…


si despre festival: festivalul de la Angouleme este cea mai mare manifestare de acest gen din Europa. Acestea sunt doar cateva cuvinte. Nu poti sa iti imaginezi ce este acolo pana nu vezi pe viu. Am avut ocazia sa vad acest fenomen de 2 ori. Prima data cu ocazia unei expozitii de banda desenata romaneasca la acest festival in 2004. Ajungi, si iti dai seama ca acest festival nu se desfasoara intr-o sala, cladire sau muzeu ci intr-un… oras. O intreaga comunitate ia parte la acesta fantastica reunire culturala europeana. Fiecare muzeu, galerie, magazin, librarie colt de strada iti ofera ceva legat de banda desenata. Daca esti un iubitor al celei de a 9 arte esti pur si simplu in Rai. Au loc intalniri, workshop-uri, expozitii la cel mai inalt nivel, kilometrii de carti cu bd, autori care iti semneaza cartea, editori fani din toate colturile lumii. Multi au acuzat acest festival ca fiind prea comercial si cu accentul pe vanzarea albumelor de marii editori franco-belgieni.Chiar organizatorii propunand anul trecul “Cea mai mare librarie de banda desenata din lume”. Dar e mai mult de atat. Este o experienta la care trebuie sa iei parte si sa vezi un orasel de cateva mii de oameni cum se trensforma intr-un festival de cateva sute de mii de oameni toti cu gandul(in bule) la BD…

Niciun comentariu: