07 noiembrie 2010

Despre BD la radio

„Istoria benzii desenate românești, 1891-2010” de Dodo Niță și Alexandru Ciubotariu (Ed. Vellant) este acum în librării și se anunță a fi cartea cea mai râvnită a sezonului. Ema Stere l-a invitat pe artistul Alexandru Ciubotariu, alias Ciubi, alias Pisica Pătrată, să povestească despre facerea acestei cărți, dar și despre istoriile de dincolo de ea, în emisiunea „Vorba de cultură” la Radio România Cultural, în perioada 8-12 noiembrie.
Participă Dodo Niță, Puiu Manu, Matei Branea și alţii.
Născut în 1979 la Călăraşi, Alexandru Ciubotariu a absolvit Facultatea de Artă "George Enescu" din Iaşi, secţia grafică, în 2004. Lucrările sale au fost publicate în peste 60 de ziare și reviste din România, Belgia, Slovenia, Polonia, Croația, Cehia, Franța, Grecia, Serbia. A realizat ilustrații pentru treisprezece cărți și semnează sau figurează în unsprezece albume de benzi desenate. În anul 2010, i-a apărut volumul „Pisica patrata”, primul album de street-art din România (Ed. Vellant).
A participat la peste 40 de expoziții în România, Grecia, Franța, Ungaria și Belgia, iar în 2007 a avut prima expoziție personală, cu titlul „Personaje”, la galeria StreetWise din București. La acestea se adaugă nenumărate proiecte, evenimente, expoziții-performance, ateliere etc., precum și multe premii obținute în țară și străinătate.
A fost inițiatorul și conducătorul a două cluburi BD (unul în Constanta și unul în Iași în perioada 1998 – 2000) ce aveau ca scop deprinderea tehnicilor specifice si promovarea benzii desenate.
A pictat panouri și pereți în cadrul unor proiecte street-art, a desenat timbre și afișe, a realizat un mozaic bizantin pentru Biserica Eroii Revoluției din București, dar și pictură, gravură și animație pentru emisiunea TV „Planeta Moldova”, CD design, jucării – primele „urban toys” din România, bineînțeles pisicapatrată...
Alexandru Ciubotariu este și inițiatorul singurului portal dedicat benzii desenate din România – salonbd.ro.
Ascultați-l, împreună cu invitații săi, în emisiunea „Vorba de cultură” la Radio România Cultural, de luni 8 noiembrie până vineri 12 noiembrie, între orele 12:00 şi 13:00. Realizator Ema Stere.

4 comentarii:

Ada spunea...

Am cumparat sambata cartea si sunt mai mult decat fericita ca o am. Este aabsolut incredibila asa ca multumesc pentru ea. Sunt mai ales fericita pentru ca in sfarsit am gasit pe cineva care a auzit de suplimentul Strip-Top din Renasterea banateana. Sunt timisoreanca si am avut toate numerele din acel supliment. Din nefericire le-am pierdut intr-o inundatie. :(

O sa ascult cu interes emisiunea. Succes!

ciubi spunea...

Multumesc pentru frumoasele cuvinte...

Verde Ursuz spunea...

currently listening to the radio show. :) and no boss around to see how I'm not actually working. :)

Ada spunea...

As dori sa vorbesc ceva cu tine. La ce adresa te pot gasi?