05 septembrie 2011

Participare românească la Festivalul Internaţional de Literatură din Berlin

Alexandru Ciubotariu, Constantin Abăluţă şi Maria Manolescu şi la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Berlin

10 Septembrie 2011,10.00: Haus der Berliner Festspiele, Seitenbühne
Invitat: Alexandru Ciubotariu
În rubrica »Specials« este prezentat în cadrul festivalului de literatură din acest an un gen literar mai puţin cunoscut: «graphic novel». Ca formă şi conţinut, un „graphic novel“ se aseamănă mai mult cu romanul, decât cu un «comic» tradiţional. În timp ce „comic“ apar cel mai adesea în ziare, sau în albume, un graphic novel este o carte, cu pretenţii literare datorită tematicii şi complexităţii narative. Sub titlul «European Graphic Novels» sunt prezentate exemple extraordinare ale acestei forme de artă – cu autori de «graphic novel» din toată Europa.
Alexandru Ciubotariu s-a născut în 1979 la Călăraşi şi a crescut la Constanţa. A absolvit Academia de Arte »George Enescu« în Iaşi, cu o lucrare despre istoria benzii desenate. Ciubotariu a publicat numeroase desene, caricaturi şi comics în mai mult de 70 de ziare şi reviste europene. A creat mai multe serii de timbre pentru Romfilatelia şi a ilustrat numeroase cărţi.
Alexandru Ciubotariu se numără printre cei mai cunoscuţi autori de «comic» din România, a publicat 12 albume de acest gen, primul în anul 1995 cu titlul «Străinii».
Este fondator al Muzeului Benzii Desenate din Bucureşti, unde şi lucrează în calitate de curator. În anul 2010 a publicat împreună cu Dodo Niţă »Istoria benzii desenate româneşti«. Alexandru Ciubotariu trăieşte şi lucrează la Bucureşti.

Niciun comentariu: