05 noiembrie 2013

in asteptarea lui Greuceanu


Săptămâna aceasta vă așteptăm cu o surpriză în Ceainăria Cărturești Verona: am desfășurat pe pereți o carte care chiar acum se “coace” în tipar: “Greuceanu”, de Petre Ispirescu, cu ilustrații de Alexandru Ciubotariu aka Pisica Pătrată. Între 1 și 10 noiembrie puteți admira în Ceainăria Verona planșele originale pe care Alexandru Ciubotariu a desenat, a lipit, a pictat și a dat contur unei noi lumi pentru basmul “Greuceanu”, care va apărea în premieră în cadrul târgului de carte Gaudeamus.
“Greuceanu” este povestea unui super-erou local. Misiunea lui: să recupereze Soarele și Luna furate de zmei și să readucă lumina în regatul Împăratului Roșu. Puterile lui secrete: un paloș fermecat și capacitatea de a se transforma în creaturi înaripate. Secundul său: Faurul-pământului, cu care e frate de cruce. Să-i urmărim în această aventură extraordinară culeasă din popor și publicată de Petre Ispirescu în 1882. Reinterpretată vizual de ilustratorul Alexandru Ciubotariu, povestea continuă și în ziua de azi – singura ei limită este imaginația cititorului.
Alexandru Ciubotariu este unul dintre cei mai cunoscuţi street artists din România, autor de benzi desenate, ilustrator şi creatorul personajului urban Pisica Pătrată. Povestea lui Greuceanu i-a inspirat o lume bricolată din decupaje din ziare și straturi de hârtie colorată peste care au trecut cu pricepere creionul și pensula.