23 februarie 2007

expozitie la carturesti

vino sa vezi cel mai mare paste-up "pisica patrata" la carturesti.

carturesti, galeria "grigore mora" si asociatia din pod
va invita la subsolul librariei Carturesti
MARTI, 27 FEBRUARIE, ORA 18.30
la vernisajul expozitiei interactive
PROJECTS.B
expozitie de proiecte de arta publica si comunitara din cadrul programului "i love bucharest"

Parteneri: Avrig35, FingerPrint, Since Advertising, Yuka Serv, TimeOut, 24Fun, alternativ.ro
Expozitia este deschisa la subsolul Librariei Carturesti (Str. Arthur Verona nr. 13) pana la data de 16 martie, zilnic intre orele 14.00-20.00

21 februarie 2007

povestea despre eu on-line




harcomics anunta:

In sfarsit, poti cumpara online! In schimbul
banilor tai munciti din greu poti comanda acasa
Hardcomics 4, 5 si 6. Deci click pe link.

20 februarie 2007

vernisaj


Vlad Nanca la Institutul Francez din Bucuresti
Vernisaj 21 februarie, ora 18.30

19 februarie 2007

lansare de carte



20 februarie ora 19:30 Orange concept store - lansare de Lorgean o carte scrisa de jean-lorin sterian la editura polirom.

16 februarie 2007

club 106


episodul 39...

13 februarie 2007

in revista Tomis


Cum m-am apucat de BD - alexandru ciubotariu
Este destul de dificil să-mi reconsider aici, în câteva rânduri, de ce am rămas cantonat în universul benzii desenate. Cu siguranţă, am trecut de foarte multe ori prin frământările acestei întrebări: de ce bandă desenată? Şi de fiecare dată îmi găsesc noi şi noi motivaţii. Toate pornesc de la „a alege“. Alegerile însă sunt simple, important este să rămâi, să te menţii, să mergi mai departe pe drumul ales.În 1994 am pornit pe acest drum împreună cu peste 20 de copii de la Liceul de Artă Constanţa, cu prilejul unui concurs organizat de Alianţa Franceză în cadrul celui de-al IV-lea Salon Internaţional de Bandă Desenată, Constanţa. Acela a fost momentul alegerii. Navigam pe fiecare desen, minuţios cercetat, din paginile lui Piff, visând să pot într-o zi să-mi creez propriul meu univers.
Am câştigat la acel concurs, din '94, un premiu mi-a întredeschis o uşă spre drumul pe care mi-l alesesem. E drept, din cei peste 20 de copii alături de care am plecat spre minunata lume a benzii desenate, am rămas singur. Cineva parcă spunea că singur poate să însemne şi că eşti singurul.Au urmat peste 20 de premii, cam 30 de expoziţii, cinci albume de bandă desenată. În ele am continuat şi nu am încetat o clipă să mă caut şi să-mi redefinesc alegerea. Cu fiecare desen, paleta plastică s-a remodelat, cum de altfel şi gândirea plastică a căpătat noi valenţe, modificându-se. Fiecare exprimare grafică mi-a deschis lumea fascinantă a propriului eu. Puteam să-mi fiu regizor, scenarist, personaj. Odată stăpânit cu seriozitate şi cu profesionalism, dacă nu trişezi, desenul ţi se supune şi poţi să jonglezi cu el, poţi să-i depăşeşti limitele uneori închistate în canoane şi să-l duci până acolo unde imaginaţia fiecăruia ne-o permite. În cadrul unui grup de discuţii pe marginea revizualizării, din alte unghiuri, a benzii desenate, se opta, acum câţiva ani, pentru sintagma naraţiune grafică, cuvântul naraţiune desemnând caracteristica principală, primordială a acestui mijloc artistic de expresie, ea fiind cea care îl diferenţiază de artele plastice, celălalt termen al sintagmei-grafică făcând legătura cu artele plastice, la care naraţiunile grafice trebuie raportate, conferindu-li-se totodată aerul de nobleţe pe care îl are grafica faţă de desen. În linii mari, naraţiunile grafice sunt caracterizate printr-o necesitate de eliberare a graficii din captivitatea cadrului casetei. Dar poţi să te întorci la o casetă dintr-o bandă desenată bine scrijelită pe unul din sertarele memoriei şi să o revezi, să o recompui, să scoţi - în alt timp şi în altă stare - idei nebănuite. Le poţi recompune, le poţi oferi un cadru în care să se exprime punându-le câteva cuvinte într-o bulă, le poţi anima.Banda desenată este înrudită cu ilustraţia de carte, de presă, cu desenul animat, cu cinematografia. Mirajul mişcării unui personaj animat trece, însă, cu secvenţa următoare. Caseta benzii desenate rămâne între marginile foii de hârtie, în cadrul casetei. O poţi găsi şi regăsi oricând ţi-e dor de ea.Şi ca om gândirea ţi se redimensionează. În ce fel? Greu de spus. Faptul că nu poţi explica vine din acel procent de „nu ştiu cât la sută“ pe care îl laşi, în această ecuaţie, drept necunoscută. Greu, atât timp cât nu poţi să nu te laşi influenţat de personajele tale pe care le creezi, alături de care pleci în aventuri spectaculoase, de care te ataşezi şi în care sufletul tău redevine, preţ de câteva pagini, copil. Şi ,dacă nu copil, cel puţin mai curat, mai sincer, mai candid.

articol aparut in numarul din ianuarie al revistei Tomis Tema numarului fiind chiar banda desenată - numeroase articole si opinii. + barnea, tolici, petcu.

09 februarie 2007

interviu in Doxi

revista doxi isi anunta cititorii..."pentru ca multi dintre voi sunt iubitori de banda desenata si unii au devenit chiar mici creatori, Ciubi, realizatorul benzilor Doxi, iti dezvaluie bucuros cateva secrete ale acestui domeniu"

in revista doxi

02 februarie 2007

Concursuri de banda desenata


2 concursuri de banda desenata
primul concursul national de banda desenata
Cu ocazia organizarii Salonului International al Benzii Desenate de la Constanta in mai 2007, reteaua Aliantelor franceze din Romania, asociatia Jumatatea plina si Editura Corint prezinta concursul de Banda desenata in parteneriat cu Ambasada Franceza din Romania si editura Universalis.Acest concurs de creatie de Banda desenata este deschis tuturor tinerilor, amatori, ce locuiesc in Romania, au intre 13 – 23 ani si nu au lucrari de banda desenata deja publicate in reviste profesionale.
Concursul comporta :
- doua sectiuni: Adolescenti 13 – 17 ani, Tineri adulti 18 – 23 ani- premii speciale pentru benzi desenate in limba franceza->Concurentii pot trimite o singura plansa de banda desenata.->Tema concursului este : « A venit vacanţa… »->Plansa BD trebuie sa fie exclusiv în română sau franceză.->Concurentii pot trimite o singură planşă BD, în format A3, numai pe verso. Tipul de hârtie, numărul de cadre şi de culori sunt la alegerea candidaţilor. Toate tehnicile, tratari ale subietului si toate stilurile sunt autorizate.->Photocopiile sau plagierea altor autori de benzi desenate sunt interzise. Numai lucrarile originale sunt acceptate.
Planşele vor fi trimise prin poştă înainte de 15 aprilie 2007 (ultima zi a concursului) la următoarea adresă:
Concurs BD SCACStr. Emile Zola, nr. 6011847 Bucureşti
Pe spatele plansei BD, concurentul trebuie sa indice titlul lucrarii, numele si prenumele sau, data de nastere, adresa, nr. de telefon, e-mail, sectiunea in care candideaza.
mai multe detalii si noutati pe blogul concursului http://www.concursbd.blogspot.com/

al doilea are loc in cadrul Salonului European al Benzii Desenate Caracal 2007 Ediţia a III-a
Data de desfăşurare: 13-14 aprilie 2007
Sala de expoziţie: Foaierul Casei de Cultură

Concursul se desfăşoară pe o sigură secţiune: banda desenata, alături de care participantul va putea anexa şi ilustraţie BD.
Tema: crestinismul. Sunt acceptate toate tehnicile de realizare (clasice sau moderne). Nu sunt admise lucrările cu tentă obscenă sau ofensatoare. Concurenţii care au ocupat locurile I în ediţiile anterioare nu mai pot participa la concurs, ci au statut de invitaţi de onoare. Fiecare autor poate participa cu minim o lucrare de bandă desenată (B.D.) alături de care pot fi expuse spre jurizare trei ilustraţii BD. Lucrarea B.D. nu va depăşi trei coli format A3 sau A4 (alb/negru sau color). Dimensiunea ilustraţiei se va încadra între 13x18 şi 40x60 cm. Lucrările intrate în expoziţie, se vor returna după ce vor intra în foto-baza de date a Salonului (ulterior, ele vor fi incluse într-un album B.D. al secţiei de artă, al Casei de Cultură, album ce va fi prezentat în cadrul Zilelor Municipiului Caracal). Lucrările câştigătoare vor fi premiate şi vor putea participa mai departe, la saloanele de profil (naţionale sau internaţionale) din ţară. Creatorii vor scrie pe spatele lucrărilor (dreapta jos): NUMELE şi PRENUMELE, VÂRSTA, ADRESA, NR. de TELEFON, INSTITUŢIA (dacă este cazul!). Lucrările vor fi predate în plicuri sau colete, poştal sau direct la instituţia organizatoare Casa de Cultura Radu Şerban , str. Cuza Voda, nr. 8, tel. 0249 512067. Detalii puteţi afla şi la nr. de telefon mobil: 0743 568774 - Viorel Chirea. Data ultimă de primire a lucrărilor este 1 aprilie Jurizarea se va face până pe data de 8 aprilie, urmând ca pe 10 aprilie, să fie comunicate rezultatele.
detalii pe forumul dreamworld.